Hatha ioga

ban1

La paraula Ioga, defineix una tècnica tradicional de disciplina física i respiratòria que connecta  el cos i la ment, aportant-nos equilibri a les nostres vides.

El ioga s’origina fa més de 5.000 anys, a l’Índia, no tan sols com a una pràctica o tècnica per a realitzar una estona al dia, sinó com a una “ciència de vida”, que incorpora el seu practicant, al llarg de la seva vida, com a part de la seva formació filosòfica, psicològica, medica i espiritual per a conservar la seva salut física i assolir un estat de consciència mental i emocional saludable.

A partir dels anys 60 i, sobretot, 70 i 80, fruit de l’apertura i dels moviments de descoberta de les tradicions orientals a Occident, el ioga a l’igual que d’altres disciplines orientals ens arriben i s’incorporen a poc a poc a la nostra cultura. Progressivament, es va difonent i es generalitza la seva pràctica física associada a les postures o “asanes” anomenat “hatha ioga” que ens aporta equilibri, consciència, serenor, tranquil·litat, enfront del nostre estressant ritme de vida i el desequilibri que comporten els valors culturals occidentals centrats en la vida exterior a costa del cultiu de la vida mental i interior.

Però més enllà de la seva pràctica mitjançant el que anomenen “asanes” o postures físiques, el ioga és una disciplina que uneix les diferents parts de l’ésser humà, cercant la salut, el benestar i la pau interior.

Avui en dia, hi ha practicants que se centren més en el treball del cos i respiració amb les “asanes”, per a mantenir o recuperar un estat físic i mental saludable, i altres que també incorporen meditació, o la cerca d’un sentit filosòfic o d’una transcendència espiritual.

Podem trobar moltes opinions entorn del ioga, però és innegable reconèixer la seva aportació mil·lenària en el nostre equilibri i salut personal.

De moment, les classes de ioga s’han suspès. Aviat us informarem de nous grups.

 

M